Viktigheten av nok Sink for kroppens funksjon og immunforsvar.

Sink finnes i alle kroppsvæsker og er både et ekstracellulært og et intracellulært mineral. Mineralet har sterke antiseptiske, antibakterielle og antivirale egenskaper, og siden det finnes i alle kroppsvæsker, inkludert fuktigheten i øynene, lungene, nese, urin og spytt, er et tilstrekkelig sinkinnhold i kroppen et svært viktig forsvar mot patogene organismer som ”angriper” utenfra. ”Gode sinklagre beskytter halsen mot patogener hver gang du svelger”. Den voksne kroppen inneholder ca 2-3 gram sink. I tillegg til sin tilstedeværelse i alle kroppsvæsker finner vi også sink i samtlige av kroppens celler; i organer, vev og bein. Mesteparten av kroppens sink (90%) befinner seg i muskler og ledd, men det er i prostata, i øyets netthinne og i sædvæsken vi finner de høyeste konsentrasjonene.

Mineralet er svært viktig for utvikling og vekst hos nesten alle levende organismer og er et essensielt sporstoff, fullstendig ufarlig, og kan inntas i store doser med få eller ingen negative effekter. Store sinklagre kan imidlertid begrense kroppens kobberopptak.

Lave sink nivåer fører til svekkede T-celler (immunforsvarsceller) som ikke er i stand til å gjenkjenne og bekjempe visse infeksjoner. En økning av kroppens sinknivåer har vist seg å være effektivt i forbindelse med lungebetennelse, diaré og andre infeksjoner. Sink kan også redusere varigheten og alvorlighetsgraden av en forkjølelse.

Sink akslererer fornyelsen av hudceller og har vist seg effektiv i behandling av kviser, et problem som spesielt rammer ungdom. Sink har også god effekt på psoriasis og neurodermitis. Mineralet kan benyttes som betennelseshemmende middel og er effektivt i forbindels med feks. solbrenthet, blemmer, tannkjøtt sykdommer etc. Sporstoffet er viktig for sunt hår, og utilstrekkelig sink nivåer kan føre til hårtap, tynt og pistrete hår eller tidlig gråning av håret.

Sink styrer nesten 300 ulike enzymatiske prosesser hos mennesker, planter og dyr, og bl.a. er både proteinsyntese og regulering av immunforsvar avhengig a dette viktige mineralet. Sink er også sterkt knyttet til aminosyrene. Kroppens sinklagre befinner seg hovedsaklig i hjerne, bukspyttkjertel, hud, muskler, beinvev,nyrer og lever. Sink er svært viktig i forbindelse med den mannlige reproduksjonsprosessen, hjelper til med hydreringen av kroppen og er i liket med magnesium nødvendig i forbindeles med DNA/RNA replikasjon.

Celler med rask proteinoppbygging og rask vekst er ekstra sårbare for sinkmangel da sink er av særlig betydning for enzymreaksjoner knyttet til cellekjernene og dannelsen av proteiner. Eksempel på celler som er spesielt sårbare for sinkmangel er fosterceller, hvite blodceller og celler rundt sår i tilhelingsfasen. Sink bidrar til å forhindre medfødte misdannelser og for tidlig fødsel, samt å aktivere veksten og sørger for normal høyde, vekt og beinbygningsutvikling – både hos foster, spedbarn, barn og tenåringer. At sink også er en integrert del av RNA/DNA molekylene og essensielt for celledeling og syntese, gjør at det er ekstra viktig for gravide å optimalisere sinklagrene. Dette vil kunne forebygge fødselsdefekter som Down’s syndrom, hareskår, ryggmargsbrokk, klumpfot etc. hos fosteret. Sink er også nødvendig for nukleinsyremetabolismen.

Undersøkelser viser at regelmessig inntak av sink, som regulerer sultfølelsen, reduserer sultfølelsen som forårsakes av at kroppen krever næring. Sink er også nødvendig i forbindelse med riktig absorpsjon av maten vi spiser. Undersøkelser har vist at behovet for mat kan øke med så mye som 50% ved mangel på sink. I en studie hvor kvinner fikk sinktilskudd erfarte man en økning i den mentale kapasiteten på 20% over en seks ukers periode. Sink er svært viktig for hjernens funksjonsevne og kapasitet.

For idrettsutøvere og andre aktive mennesker er det viktig å kjenne til at store mengder sink forbrukes under trening og aktivitet, og at mye sink forsvinner gjennom svettingen. På bakgrunn av dette bør alle mennesker med en aktiv livsstil være spesielt bevisst på sinklagrene sine. Når det gjelder mennesker med kronisk tretthetssyndrom erfarer disse ofte at sink, i tillegg til magnesium, kan hjelpe dem. Legen har stort sett ikke annet råd å komme med til ME passienter enn å øke inntaket av fiskeolje og sink.

Sink spiller en svært viktig rolle for fruktbarheten og hos menn beskytter sink prostatakjertelen fra infeksjon (prostates) og forstørrelse (prostatahyperplasi). En redusert størrelse på prostatakjertel reduserer også sannsynligheten for prostatakreft med ca. 60%. Sink bidrar til at mannens sæd inneholder mange friske sædceller med god bevegelsesevne, samt sørger for å opprettholde normale testosteronnivåer hos mannen.

Alle trenger vi sink. Barn trenger sink både i forbindelse med vekst og med helse, mens voksne primært trenger det for helsen generellt. Spedbarn, barn og unge, gravide og ammende mødre, idrettsutøvere, vegetarianere og eldre har et utvidet behov for sink i forhold til befolkningen generellt.